Zelf granola maken

Over ontbijten heb ik nog niet veel verteld op mijn blog en daar breng ik vandaag graag verandering in.

Ik eet ‘s morgens op weekdagen altijd granola met een potje yoghurt.
In het weekend durf ik al eens ‘gek’ doen omdat ik dan meestal ook wat meer tijd heb om eens iets anders te maken.

Maar vandaag heb ik het graag over mijn doordeweekse ontbijten.
Granola en muesli met een potje yoghurt dus.
Als yoghurt neem ik meestal gewone magere yoghurt, maar het meeste weg ben ik van de griekse yoghurts met een smaakje zoals bijvoorbeeld passievrucht.

Granola en muesli kan je overal kopen en er zijn veel heerlijke soorten op de markt.
Proef er gerust eens enkele en je zal zonder twijfel ook wel je favorieten hebben.

 

Wat is nu het verschil tussen granola en muesli?
Granola is een mix van noten, pitten, zaden en/of granen, die je zoet maakt met bijvoorbeeld honing of suiker en vervolgens roostert in de oven. Muesli hoort in principe ongezoet en ongeroosterd te zijn.
MAAR het allerlekkerst is natuurlijk wanneer je zelf granola maakt.
Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Dat is eigenlijk alles.
Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt het zo leuk om te variëren. Iedereen kan dus  zijn eigen ideale mix maken.
Ik kijk ook altijd goed wat ik nog in de kast heb en gebruik mijn restjes noten en zaden in de granola, zo wordt telkens alles opgebruikt.

 

De basics op een rijtje:

  • Gebruik als basis havervlokken, ongeveer 150 gram
  • Combineer de havervlokken met je favoriete (onbewerkte en ongezouten) noten.
    Denk aan walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten.
    Ook zo’n 150 gram.
  • Voeg je favoriete zaden en of pitten toe.
    Denk aan lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten.
    Zo’n 50 gram.
  • Hou je van kokos?
    Dan voeg je ook nog 50 gram kokosvlokken of geraspte kokos toe.
  • Voor het zoete kleverige meng je met honing, ahornsiroop of agavesiroop.
    Ongeveer 3 eetlepels.
  • Beetje vet erbij in de vorm van plantaardige olie of kokosolie.
    Zo’n 3 eetlepels.
  • Als laatste nog wat specerijen.
    Denk aan kaneel, gember (of gembersiroop) en kardemom. Een klein snufje nootmuskaat doet ook wonderen. En onbewerkte cacaopoeder erdoor is helemaal te gek. Kaneel en cacao mag je flink mee strooien (ongeveer 2 theelepels), met de andere doe je wat voorzichtiger.

 

Dit alles gooi je bij elkaar in een pot en meng je goed. Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je dit 15-20 minuten in de oven op 175 graden. Ik schep het tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Ik houd van een goed geroosterd smaakje en laat het daarom vrij lang in de oven staan. Vind jij het na 15 minuten wel genoeg, stop de oven dan maar. Laat het vervolgens afkoelen en schep goed door zodat je geen klonten hebt.

Na het afkoelen komen de laatste stappen:

  • Voeg er gedroogd fruit aan toe naar smaak.
    Dat kunnen rozijnen, cranberries, abrikozen en pruimen zijn.
    Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas, mango of ander tropisch fruit.
    Pas dan wel op dat je de onbewerkte versie hebt, zonder toegevoegd suiker.
    Ikzelf heb mijn granola liever zonder gedroogd fruit, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.
  • Pak een grote afsluitbare pot en schep hier je granola in over. Je kan je zelfgemaakte granola hier makkelijk een 2-tal weken in bewaren.

 

 

Homepage

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

3 gedachten over “Zelf granola maken

  1. Pingback: Weekplan
  2. Pingback: Weekplan 2
  3. Pingback: Weekplan 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*