Travel

Als god in Frankrijk…

Dit jaar trokken we op zomerreis naar het mooie Frankrijk.

Ja… ik werd er op voorhand wel wat mee uitgelachen.
‘JIJ? NAAR FRANKRIJK?’
Ja, ik naar Frankrijk dus… 

Door corona wilden we het zekere voor het onzekere nemen. 
Geen zin in gedoe, in geannuleerde vluchten, in gewijzigde maatregelen, … dus leek het ons het veiligst om met de auto naar Frankrijk te gaan. Een mooi land, niet té ver om met de auto te gaan met een 2-jarige dochter op de achterbank, mooi weer en misschien wel eens een kans voor ons om eindelijk eens te zien waar elk jaar al die Belgen, al die collega’s, al die vrienden naartoe trekken. 
En als we het in dit soort jaren niet doen, dan zouden we het waarschijnlijk nooit meer doen.
Héél veel vrienden en collega’s waren er van overtuigd dat ik nooit nog iets anders zou willen doen eens ik op reis naar Frankrijk was geweest. 

Dus begon ik uit te stippelen. 
Je kent ons é… geen mensen om lang op dezelfde plaats te blijven op reis.
Dit waren onze 4 verblijfplaatsen: 

 • Dijon
 • La Motte
 • Nice
 • Vers-pont-du-gard 

 

Dijon

Dijon kozen we gewoon uit als stopplaats. We zagen het niet zitten om met Charleau in één stuk te rijden en beslisten even een tussenstop van 2 nachten te doen in Dijon en ondertussen daar de stad te bezoeken. We hadden super veel geluk want het was er op dat moment, net als in België, heel mooi weer. 
De stad verraste ons, zeker en vast een bezoekje waard.

 

La Motte

Een ideale uitvalsbasis om wat dingen in de buurt te bezoeken en toch zelf nog ‘op het gemak’ te zitten, weg van de drukte rond de Côte d’Azur. 
Dingen om te doen vanuit La Motte:

   • Er zijn heel wat minder bekende en daarom misschien ook iets minder drukke steden en dorpjes in de buurt om te bezoeken of ’s avonds iets te gaan eten.
    Draguignan, Callas, Sainte Maxime, … 
   • Er zijn heel wat dorpjes in de buurt waar een Provençaalse markt wordt georganiseerd op bepaalde dagen. In al die dorpjes zijn ook heel wat dorpsfeesten en festiviteiten in de zomerperiode, vooral ’s avonds dan.
   • La Motte is ongeveer 30 minuten rijden van Sainte Maxime en idem voor Saint Raphaël, een dagje aan het strand in één of andere hippe beachbar behoort zeker ook tot de mogelijkheden.
   • Vanuit Sainte Maxime kan je héél makkelijk met een overzetbootje naar Saint-Tropez en/of Port Grimaud om dat ook eens te bezoeken.
    Wij bezochten Saint-Tropez in al zijn glorie en keken onze ogen uit naar alle pracht en praal, alle grootse jachten, alle vreemde mensen, …
   • Er zijn héél veel wijndomeinen in de regio.
   • Er zijn ook héél veel wandelingen, o.a. in rivierbeddingen. 

Toen we vanuit La Motte richting Nice vertrokken, stopten we nog in het mooie Grasse en in het idyllische kunstenaarsdorpje Saint-Paul-de-Vence, beide ook echt de moeite om eens te bezoeken!

 

Nice 

Misschien wel de verrassing van de reis. 
Leuk ook om eens 4 dagen autoloos te leven. 

Nice is een leuke stad met voor elk wat wils: de promenade des Anglais, Vieux Nice, de colline du château, winkelen, lekker eten, strand, … we gaven onze ogen de kost en genoten van de gezellige drukte van de stad.

We namen ook eens de trein van Nice naar Monaco om Monaco te bezoeken.
Zeker de moeite, leuk om eens te doen. 
In Monaco namen we de hop-on-hop-off om alle uithoeken van deze stad te ontdekken. 
Trouwens, ook de enige plaats op de hele reis waar we ons bewijs van dubbele vaccinatie moesten voorleggen.

Toen we vanuit Nice richting Vers-Pont-du-Gard vertrokken, zijn we nog even in Cannes gestopt voor een allerlaatste stranddagje. Bleek een dure dag te zijn… maar soit, was wel plezant!

 

Vers-pont-du-gard

Dit dorpje ligt letterlijk tussen een aantal heel mooie steden, ideaal dus om van hieruit te vertrekken. De verste verplaatsing die we deden was 40 minuten rijden.

   • Nîmes en Avignon zijn steden die je gezien moet hebben, vol anitieke architectuur, vol karakter, vol leven, vol restaurantjes, … 
   • Uzès is dan iets kleiner maar zeker niet minder charmant! 
    Elke dinsdagavond heb je er een grote markt.
   • Pont-du-Gard, het enige aquaduct in 3 verdiepen dat nog overeind staat in Europa.
    Wauw! Had ik niet veel van verwacht maar hoe mooi was dat!
    Wij wandelden ernaar toe en ook dat was heel aangenaam. ’s Avonds is er geluid- en lichtspektakel. 
   • Heel veel kleine dorpjes met zomerse festiviteiten in de buurt
   • Gorges du Gardon, waar je heerlijk kan pootjebaden, een kajak kan huren om deze af te roeien, … 

En natuurlijk hebben we ook veel gezwommen en genoten van elkaar en het zonnetje.

 

Maar of we nu overtuigd zijn en nooit nog ergens anders naartoe zullen gaan?
Ik denk het niet!
Blij dat we zoveel gezien hebben, blij dat we Frankrijk eens wat beter leerden kennen in de zomer, blij dat we mooi weer hadden, … maar toch durven we wel zeggen dat Frankrijk misschien niet direct ons favoriete land is om de zomervakantie te spenderen. 
Het is bovenal een gevoel, of het waren misschien de mensen die niet altijd even vriendelijk of commercieel ingesteld waren, of het was misschien het feit dat het leven daar niet zo goedkoop is, of gewoon doordat je in Frankrijk minder het gevoel hebt echt op reis te zijn dan in andere culturen, of de rompslomp omdat er iemand tegen mijn auto gereden is en vluchtmisdrijf pleegde zal er ook niet aan geholpen hebben, of een combinatie van dit alles … maar ons zal je in de zomer zeker niet elk jaar in Frankrijk terugvinden.
Maar eigenlijk wisten we dat wel al een beetje op voorhand… 

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button