FoodLunchVegetarisch

5 recepten met zoete aardappel

Ken je zoete aardappelen?
Het is in tegenstelling tot de gewone aardappel een groente. De smaak is zoet en kruidig en zo kan je natuurlijk de lekkerste recepten maken. Ik schrik er nog altijd van hoe weinig mensen de zoete aardappel kennen, het is nochtans een heerlijke groente.

 

Bij mij thuis staat zoete aardappel wekelijks op het menu.

 

Hieronder enkele recepten die ik heerlijk vind.

 

Sweet Potato Quesadilla 

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 wraps
  • 1 zoete aardappel
  • 50 gram sneden oude kaas
  • Beetje rucola
  • ½ avocado
  • 1 el citroensap
  • ½ tl komijn
  • ½ tl ras-el-hanout

 

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.
Kook de zoete aardappel in wat gezouten water tot hij gaar is, net alsof je een gewone aardappel zou koken. Plet de zoete aardappels tot puree en breng op smaak met komijn en ras-el-hanout.

Snij de wraps in de helft. Smeer de ene helft in met de puree en leg er wat plakjes oude kaas bovenop. Leg hierop de rucola en doe toe met de andere helft van de wrap.
Verwarm je croque-ijzer en leg de wraps ertussen, net alsof je een croque zou klaarmaken.

Maak ondertussen de avocadodip.
Schep de avocado uit de schil, voeg wat citroensap toe en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Serveer deze dip bij de quesadilla.
Op onderstaande foto’s zie je de dip niet, maar hij is er wel heerlijk bij.

 

 

 

Toast van zoete aardappel

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 2 zachtgekookte eieren
  • mozarella
  • Alle andere restjes uit je frigo

 

Bereiding:

Zeer simpel!
Schil de aardappel en snij hem in plakjes.
Leg deze plakjes onder je croque-ijzer en laat enkele minuten grillen.
Beleg nu met je beleg naar keuze.

 

 

 

Zoete aardappel burgers

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 zoete aardappel
  • 400 gr (250 gr uitgelekt) kidneybonen
  • 1 ei
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kleine rode ui
  • 1 lente-ui
  • ½ avocado

 

Bereiding:

Kook de zoete aardappelen gaar en plet ze tot puree.

Giet de kidney bonen af en spoel schoon met water.
Meng de zoete aardappel puree met de kidney bonen, sjalot, kruiden en het ei.
Kneed goed door met je handen en knijp de kidneybonen fijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep vier hoopjes van het beslag op de bakplaat en vorm er met een lepel rond burgers van.

Zet de burgers 20 tot 30 minuten in het midden van de oven.

Wanneer de burgers klaar zijn maak je ze af met avocado en lente ui.
En wat geitenkaas als je dit lekker vindt.

 

 

 

Quinoasalade met zoete aardappel

 

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de salade:

  • 140 gr quinoa
  • 2 zoete aardappels
  • 1 avocado
  • 2 lente-ui
  • Beetje rucola
  • Beetje vers citroensap
  • Paar nootjes

Voor de dressing:

  • 1tl mosterd
  • 2 el olijfolie
  • 2 el witte wijn azijn

 

Bereiding:

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
Snijd de lente-ui in ringen en de avocado in repen.

Maak de dressing door de ingrediënten samen te voegen.
Voeg naar smaak nog wat meer mosterd of peper toe.

Meng in een kom de quinoa samen met de lente-ui, rucola en zoete aardappel. Breng op smaak met een beetje vers citroensap en wat peper en zout.

Schep de salade op een bord en verdeel de avocado erover.
Sluit af met de dressing en wat noten.

Op foto’s hieronder werd maar voor 1 persoon gekookt.

 

 

 

In oven gebakken zoete aardappel met geitenkaas

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 zoete aardappel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 150 gr zachte kaas, in dit geval geitenkaas
  • Verse andijvie
  • 1 el honing
  • Verse bieslook

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie in een klein kommetje samen met de kruiden. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en smeer ze in met de kruiden olie.

Verpak ze in zilverfolie en pof ze in de oven in 50 minuten zacht.

Haal de aardappels uit de folie, snijd ze open en vul ze met andijvie, geitenkaas en sluit af met verse bieslook en honing. Misschien wat zout. En een snuf versgemalen peper!

 

 

 

Homepage

 

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

One Comment

  1. Pingback: Weekplan 3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk ook
Close
Back to top button