Yoghurttaart met bosbessen

Ik hoor er zoveel over… vegan taarten, vegan cakes, rauwe taarten, …  maar wat is het nu juist?
Ik probeer het gewoon zelf !

 

Wat is vegan? 

Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Goed, allemaal zeer lovenswaardig, maar zo ver ga ik zelf niet.
Ten eerste omdat ik niet volledig in dit principe geloof en ten tweede omdat ik het moeilijk vind om bepaalde ingrediënten te bekomen en ik dus dingen koop die in de gewone supermarkt te vinden zijn.

 

Wat is een raw cake?

Simpel, dit zijn eigenlijk taarten die niet gebakken hoeven te worden, taarten waarbij je dus geen oven nodig hebt.

 

Ingrediënten:

Je hebt ook een springvorm nodig om je taart in te maken.

  • 500 ml mager yoghurt
  • 500 ml blauwe bessen griekse yoghurt
  • 5 bladjes gelatine
  • theelepel vanillesuiker
  • eetlepel koek- of speculaaskruiden
  • 5 plakjes volkoren roggebrood
  • 10 dadels zonder pit
  • 2 eetlepels chiazaden
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 eetlepel kokosvlokken ter garnering
  • enkele bosbessen ter garnering

 

Als je toch vegan wil koken:

  • vervang de gewone of griekse yoghurt door sojayoghurt
  • vervang de gelatine door 10 gram agar agar
  • voeg nog 1 eetlepel psylliumvezels toe
  • vervang de vanillesuiker door vanillepoeder

 

Bereiding:

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier .
  2. Maak het roggebrood, dadels en 1 eetlepel lijnzaad in een keukenmachine fijn. En voeg de speculooskruiden toe. Meng dit goed door elkaar.
  3. Schep het mengsel in de springvorm. En druk aan met de achterkant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
  4. Doe een beetje water in een pan en breng dit aan de kook en voeg de 5 blaadjes gelatine toe tot dit is opgelost.
    Zet daarna het vuur uit. Roer de yoghurt erdoorheen (niet omgekeerd!).
    Roer daarna de chiazaden, een lepel lijnzaad en de vanillesuiker door het mengsel.
  5. Giet de yoghurtmix over de roggebrood bodem. Plaats deze taart in de koelkast voor 4 uur.
  6. Garneer met de kokosvlokken en de bosbessen.

 

Conclusie

Ik vond het geslaagd en ben zeker van plan om in de nabije toekomst nog een aantal recepten uit te proberen !

 

 

Dit recept is een variant op het recept van Puur Suzanne.

 

Homepage

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*