Food

Halloween

Binnen enkele dagen vieren we Halloween.

Velen onder jullie zullen de komende dagen, of misschien al afgelopen avond, deelnemen aan halloween- of griezeltochten georganiseerd door lokale verenigingen.

Sommige mensen vinden Halloween een stomme gewoonte, een gewoonte overgevlogen uit Amerika om de commerce weer te laten draaien. Ik niet, wat is er leuker dan Halloween?
En uiteraard draait de commerce er op volle toeren in mee. Zelfs de pretparken hebben allemaal een halloween-thema rond deze periode. Leuk om eens te griezelen toch?

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada wordt gevierd. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen ’trick or treat’, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden of iets lekkers geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

 

Een beetje geschiedenis

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.  In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraakSaun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.

In de Verenigde Staten maakte het feest vooral opgang in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook toen de bekende jack-o’-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

Bron: Wikipedia

 

Enkele halloween-lekkernijen 

Het internet staat vol van leuke hapjes om klaar te maken tijdens je halloween-feestje.
Hieronder neem ik er de leukste uit.

Het zijn allemaal gerechtjes die voor zich spreken en waar niet veel uitleg aan is.
Het is zoveel fun, een thema waar zoveel mee te doen valt.
Je zou er onmiddellijk zin van krijgen om een halloween-party te organiseren vol oranje en zwart !

 

Foto 1 : hol een kleine pompoen uit, maak er een ‘overgeef’-gezicht van, leg op een schotel met je favoriete guacamole-saus en dipchips

Foto 2 : op de foto zijn het jell-o-ballen, maar je zou het perfect kunnen doen met mozarellabolletjes en eetbare verf bijvoorbeeld

Foto 3 : maak merengue en teken er achteraf (met eetbare verf) een gezichtje op

Foto 4 : maak de vingers met eender welk koekjesdeeg.
Maak het deeg in de vorm van vingers, dus met kneukels en met gleufjes.
Leg op de bovenkant een noot en smeer wat confituur ofzo rond de noot. Bak af.

Foto 5 : maak ook met eender welk donker koekjes of cakedeeg bruine drollen

Foto 6 : werk je glazen af met wat rode siroop waardoor het lijkt dat er bloed op je glazen hangt

 

En nu … lekker griezelen maar!

Happy halloween !

 

Homepage

 

 

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk ook
Close
Back to top button