Persoonlijk

Antidieetdag

Vandaag, 6 mei, is het antidieetdag.

Gezond eten, op je lichaam letten en diëten, bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Iedereen onder ons heeft op zeker moment al eens één of ander dieet gevolgd.

De mogelijkheden zijn eindeloos.
Soepdieet, sapjeskuur, periodiek vasten, paleo, low carb, proteïnedieet, …
Ook ik doe het af en toe.

Ik vind dat af en toe eens één of ander dieet volgen me terug helpt bewuster worden van wat ik eet, mijn lichaam en geest eens reset en me terug de goesting geeft om er ook na het dieet terug extra rekening mee te houden dat ik nu éénmaal niet zomaar alles in mijn mond kan/mag steken zonder verdikken. Daar heb ik jammer genoeg de genen niet voor.

Waarom dan een antidieetdag?
Eigenlijk willen ze hier gewoon mee aantonen dat het beter is om altijd, op constante basis, gezond en fit te leven en eigenlijk gewoon je gewoontes aan te passen omdat dit een duurzamere oplossing is dan eens een weekje of maandje diëten om het daarna dan toch dubbel en dik terug te krijgen omdat je dan denkt dat alles terug kan.

 

Op internet vinden we dit terug over de antidieetdag:

Er is een dag voor quasi elke doelgroep of gezonde activiteit: internationale vrouwendag, secretaressendag, buitenspeeldag … en uiteraard mag ook de International No Diet Day niet ontbreken in het lijstje. 6 mei krijgt sinds 1992 die rol toebedeeld als reactie op de zelfmoord van een 15-jarig meisje dat een negatief zelfbeeld had wegens ‘te dik’. Maar het is symbolisch uitgegroeid tot de herdenkingsdag van alle mensen die gestorven zijn of een blijvend letsel opgelopen hebben als gevolg van ‘het slankheidsideaal’. No Diet Day werd in het leven geroepen door de Britse Mary Evans Young die een gezonde eet- en levensstijl wilde promoten en die komaf wilde maken met te strenge diëten. Diëten zijn vaak een aanslag op de gezondheid en op 6 mei staan we even stil bij de gevaren ervan.

Slank zijn is vaak een obsessie

We leven in een maatschappij waar de slanke lijn verafgood wordt: dik zijn of zich dik voelen, wat niet per se hetzelfde is, staat synoniem voor ongezond en onaantrekkelijk zijn. De modewereld stuurt skinny mannequins met maatje 34 of minder de catwalk op en geeft allerminst het goede voorbeeld. Heel veel mensen spiegelen zich aan een dergelijk ‘ideaal’: slank (vaak zelfs mager) blijven of worden, groeit uit tot een obsessie en vaak neemt die drang ongezonde proporties aan!
Dat wil niet zeggen dat we op Anti Dieet Dag volop moeten schransen en alle gezonde eetregels overboord gooien. Het is vooral de bedoeling om het accent te leggen op gezond eten en voldoende bewegen, wat trouwens de enige efficiënte manier is om op langere termijn blijvend gewicht te verliezen.
Op 6 mei gaan we voor één dag niet op de weegschaal staan en zijn we niet met ons gewicht, onze vetrolletjes of onze dubbele kin bezig.

Waarom een (drastisch) dieet niet werkt

Sommige diëten zijn te mooi om waar te zijn, en dat mag ook letterlijk worden genomen. Met zo’n crash dieet verlies je op korte termijn spectaculair veel kilo’s, wat een euforisch gevoel geeft, maar het is lastig en onmogelijk vol te houden. De kans dat het op lange termijn resulteert in een blijvend verlaagd lichaamsgewicht is slechts 5%. Het eetpatroon is te eenzijdig of te onpraktisch of niet afgestemd op je smaak en binnen de kortste keren heb je je oude gewicht terug. Meestal met nog een paar extra kilo’s erbij, het bekende jojo-effect! Het heeft dus absoluut geen zin om jezelf gedurende een paar weken uit te hongeren en daarna gretig op je oude vertrouwde eetgewoontes terug te vallen.

Waarom een streng dieet niet gezond is

Het probleem is niet alleen dat zo’n dieet – vaak met zogezegde nieuw ontdekte miraculeuze drankjes of stofjes die wonderen beloven – niet werkt, het heeft ook schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Met een eetpatroon dat niet evenwichtig is samengesteld of dat echt onvoldoende kilocalorieën levert, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Vezels, eiwitten, vitamines en mineralen … je hebt ze allemaal nodig om je lichaam behoorlijk te laten functioneren!

Hoe val je wel gezond af?

Overgewicht is zeker geen optie. Het vergroot je risico op bepaalde chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Maar je kunt ook afvallen op een gezonde manier en dat lukt alleen wanneer je minder (voedsel)energie of calorieën opneemt dan je verbrandt en voldoende fysiek actief bent. En uiteraard moeten alle nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen op je bord vertegenwoordigd blijven. Bij een gezond dieet verlies je maximaal 1 tot 3 kilogram per week, afhankelijk van je startgewicht, je vetpercentage en andere persoonsgebonden factoren.
Als je blijvend wilt afvallen, moet je je lifestyle ‘ad vitam aeternam’ aanpassen. Zoek een gezond en evenwichtig voedingspatroon dat haalbaar voor je is en waarbij je je gelukkig voelt. Zorg ervoor dat je geniet, dat je lekker en gevarieerd eet en maak af en toe eens ruimte voor een ‘zonde’ uit de categorie ‘niet of minder gezond’. Als je dat doet nadat je je streefgewicht hebt bereikt, hoef je nooit meer te diëten. Dan is zo’n anti dieet dag in de toekomst overbodig!

Een paar eenvoudige kneepjes om te genieten zonder je schuldig te voelen

Hoe kan je 6 mei concreet invullen ‘voedselgewijs’?
Met een paar eenvoudige aanpassingen ben je op de goede weg. Eet gezonde zoete tussendoortjes zoals verse dadels, een stukje pure chocolade, fruit, noten en bessen. Vervang je boterhammen door een lunch waar groente de hoofdrol speelt: een slaatje of een soep met een paar stukjes kaas, kikkererwten, bonen, gerookte kip, een stukje vette vis, op smaak gebracht met verse kruiden.

Bronnen: www.voedingscentrum.nlhttps://www.issuekalender.nlwww.dokteronline.com

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button