Zoete aardappelbrood

Jullie kennen ondertussen allemaal bananenbrood?
Het zou toch moeten, superlekker! Als je het nog niet kent, het recept vind je hier op de blog.

Vandaag is het tijd voor een nieuwe variant, het zoete-aardappelbrood.
De combinatie van zoete aardappel, kokossmaak en speculooskruiden maakt dit brood zelfs zonder beleg heerlijk.
Het brood blijft tot 5 dagen houdbaar in de koelkast, dus makkelijk om elke dag een stukje mee naar het werk te nemen.

Je kan het brood dus zonder beleg eten.
Hier krijg je het recept van pecanboter en van cashewpasta om op het zoete aardappelbrood te smeren.
Beide zijn heel makkelijk te maken, zeer snel klaar en kunnen tot 2 maanden in een afgesloten pot in de koelkast bewaard worden.

 

Ingrediënten:

Voor het brood:

  • 450 gram geschilde zoete aardappelen
  • 4 middelgrote eieren
  • 60 gram kokosyoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1 el speculaaskruiden
  • 60 gram kokosolie, gesmolten
  • 300 gram havermout
  • 1 tl vanillepoeder
  • 3 tl baking soda

Voor de pecanboter:

  • 300 gram pecannoten
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 1 el kokosolie

Voor de cashewpasta:

  • 450 gram rauwe cashewnoten
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 1 el kokosolie

 

 

Bereiding:

Snijd de zoete aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar gedurende +/- 15 minuten.
Laat ze afkoelen en verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de aardappelen in de keukenmachine, samen met de eieren, kokosolie, kokosyoghurt en het citroensap en maal tot een luchtig geheel.
Doe de droge ingrediënten in een kom, roer ze om en schep er vervolgens de natte massa door.
Roer alles door elkaar.
Vet het cakeblik in, schep het beslag erin en zet ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven.
Laat de cake na het bakken nog 10 minuten in zijn vorm afkoelen en leg hem erna op een rooster.

Voor de pecanboter:
Doe de pecannoten met de andere ingrediënten in de keukenmachine en maal ze fijn.
Dit duurt zo’n 10 minuten. De noten veranderen van grove kruimels tot fijn meel en daarna zie je de notenolie vrijkomen.
Je moet blijven malen tot alles vloeibaar en romig wordt.

Voor de cashewpasta:
Idem…
Doe de ingrediënten in de keukenmachine en maal ze fijn tot alles vloeibaar en romig wordt.

Smakelijk.

 

Verschil tussen baking soda en bakpoeder

Is baking soda hetzelfde als bakpoeder? Nee! Het lijkt op elkaar en is aan elkaar verwant, maar je kunt het zeker niet ‘in plaats van’ gebruiken. Niet in dezelfde hoeveelheid tenminste. Baking soda kun je daarnaast ook buiten de keuken gebruiken voor het schoonmaken van je gezicht of badkamer bijvoorbeeld. Met bakpoeder kan dit uitdrukkelijk niet.

Baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Het is in wezen allemaal hetzelfde. Baking soda gebruik je om je baksels beter te laten rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes (koolstofdioxide) die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit. Anders zal je deeg niet rijzen en heb je ook nog eens kans op een vieze nasmaak.

Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt, moet je het pas op het laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.

Bakpoeder

Bakpoeder is natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. Het is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Bakpoeder kan gist in recepten vervangen, omdat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden. Hierdoor zal de smaak van het gebakken product niet veranderen. Behalve een kleine hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.

Het bakpoeder wat wij kennen, heeft meestal twee rijzingen. Eentje meteen bij het toevoegen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet.

Als bakpoeder aan bloem wordt toegevoegd, krijg je zelfrijzend bakmeel.

Het een of het ander

Baking soda en bakpoeder hebben dus ongeveer dezelfde eigenschappen, maar je moet wel oppassen met het gebruiken van een vervangend product. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder niet door baking soda! Je baksel zal dan geheid mislukken.

Eén theelepel baking soda vervang je door 2,5 theelepel bakpoeder.

 

Homepage 

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*