Food

Sapjes maken

Zelf gezonde sapjes maken… leuk toch?

Ik kocht me onlangs een slowjuicer om sapjes te maken.
Een slowjuicer is een heel leuk toestel!
Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat het meer een hebbeding is dan dat ik het dagelijks zal gebruiken…

 

 

Waarom sapjes maken met een slowjuicer? 

We persen wat af tegenwoordig om meer groenten en fruit binnen te krijgen. Zo begon ik een paar jaar geleden met blenderen. De ene na de andere smoothie ging naar binnen.
Wist ik veel dat er een wereld van verschil zit tussen juicen en juicen.

Bij blenderen heb je een dikke brij, ook niet altijd leuk om te drinken.
Bij een sapcentrifuge gaat het snel want je duwt alles erdoor maar je maakt een groot deel van de enzymen en voedingsstoffen kapot.

Een traditionele sapcentrifuge maakt gebruik van een scherpe rasp die op zeer hoge toeren ronddraait. Hierdoor ontstaat wrijving en hitte waardoor een groot deel van de enzymen en voedingsstoffen verloren gaat. Er komt ook zuurstof bij waardoor het sap snel oxideert en verkleurt. De slowjuicer werkt door langzame kneuzende, malende en persende acties toe te passen, die de enzymen behouden. Hierdoor houd je je sap ‘levend’. Op deze manier haal je zelfs de laatste druppel sap uit de verse groenten en fruit, waardoor het de minste hoeveelheid afval genereert.

 

Als je de blender, sapcentrifuge en slowjuicer nou met elkaar vergelijkt, wat zijn de grootste verschillen? Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet:

Blender
Aanschaf: goedkoop tot gemiddeld
Snelheid: snel
Gebruik: makkelijk
Schoonmaken: makkelijk tot gemiddeld
Type sap: veelal dik, behalve als je nog extra vocht toevoegt. Eigenlijk niet echt een sap, maar een puree omdat alle vezels, velletjes en pitjes er ook nog inzitten.
Gezondheidswaarde: smoothie uit een blender is prima voor je, zeker ook omdat er nog veel vezels in zitten. En als je er nog wat stukjes in laat heb je ook nog iets te kauwen. Vaak wordt wel de ‘fout’ gemaakt om teveel fruit te gebruiken en dan krijg je een overdaad aan fruitsuikers binnen.

Sapcentrifuge
Aanschaf: gemiddeld tot duur
Snelheid: snel
Gebruik: makkelijk tot gemiddeld
Schoonmaken: gemiddeld tot best lang
Type sap: vloeibaar sap, niet lang houdbaar door oxidatie en je ziet het sap snel scheiden. Met de smaak is niets mis, je kunt er heerlijke sapjes mee maken.
Gezondheidswaarde: daar is dus tegenwoordig steeds vaker discussie over. Door de enorme kracht van de rasp gaan de enzymen en voedingsstoffen sneller verloren. Is het sapje dan slecht voor je? Nee, absoluut niet. Het kan alleen beter en daarvoor is een slowjuicer de oplossing.

Slowjuicer
Aanschaf: duur
Snelheid: op z’n gemak
Gebruik: gemiddeld
Schoonmaken: best lang
Type sap: vloeibaar sap in de meest pure vorm, prachtige kleur en intense smaak.
Gezondheidswaarde: met een slowjuicer krijg je een ‘levend’ sap waarin alle voedingsstoffen en enzymen behouden zijn gebleven.

 

Enkele recepten

Je kan eigenlijk alles in de slowjuicer doen, beste is dat je experimenteert en vanalles eens probeert.
De mogelijkheden zijn eindeloos.
MAAR hou er wel rekening mee dat je beter meer sap van groente dan van fruit drinkt want in fruit zitten veel fruitsuikers.
Bedenk gewoon dat wanneer je 8 appels perst en hiervan vers appelsap drinkt, dit ook fruitsuikers van 8 appels zijn. Die hoeveelheid appels opeten zouden we ook niet kunnen, dus drink het dan ook niet.

1. Spinazie, ananas, limoen & appel

Voor 1 glas gebruik je 2 flinke handenvol spinazie, 1/4 verse ananas (geschild), 1/2 limoen (geschild) en 1 appel.

2. Tomaat, bleekselderij & peper

Voor 1 glas gebruik je 2 tomaten, 1 stengel bleekselderij, 1/2 citroen (geschild) en een snufje cayennepeper naar smaak.

3. Wortel, rode biet & venkel

Voor 1 glas gebruik je 2 wortelen, 1/2 rode biet (geschild), 1 stengel bleekselderij en 1/2 venkel. Garneer met een schijfje limoen en voeg eventueel nog wat gemberwortel toe.

4. Amandel, sinaasappel & gember

Voor 1 glas gebruik je 100gr geweekte amandelen, 4 sinaasappelen (geschild), klein stukje gember (geschild) en 2 wortelen. Voeg eventueel een snufje saffraan toe naar smaak.

5. Zoete aardappel, appel en gember

Voor 1 glas gebruik je 2 zoete aardappelen (geschild), 1 appel en een stukje gember (geschild).

6. Appel, komkommer & munt

Voor 1 glas gebruik je 1 appel, 1/2 komkommer, paar blaadjes munt en een stukje gember (geschild)

7. Peer, venkel & pastinaak

Voor 1 glas gebruik je 1 peer, 1/2 venkel, 1/3 pastinaak, trosje witte druiven, paar blaadjes basilicum en 1/3 citroen (geschild).

8. Wortel, ananas & gember

Voor 1 glas gebruik je 3 wortelen, 1/4 verse ananas (geschild) en een stukje gember (geschild).

9. Rode biet & blauwe bes

Voor 1 glas gebruik je 1 rode biet (geschild), handvol blauwe bessen, 2 sinaasappels (geschild) en een stukje gember (geschild).

10. Frambozen, bleekselderij & appel

Voor 1 glas gebruik je handvol frambozen (of aardbeien), 1 stengel bleekselderij, 1 appel, paar blaadjes verse munt en eventueel een stukje geelwortel.

 

Schol !

 

Homepage

 

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk ook
Close
Back to top button