Travel

San Francisco, mijn favoriete stad !

Ik ben persoonlijk helemaal weg van San Francisco.
Deze stad heeft het allemaal volgens mij. Er hangt ook zo’n losse, gezellige sfeer. Moeilijk te omschrijven, dus er zit maar één ding op… jullie moeten San Francisco gewoon ook bezoeken. Je zal me gelijk geven.

 

San Francisco is een stad in de Amerikaanse staat Californië.
San Francisco is de vierde stad van Californië, na Los Angeles, San Diego en San Jose.
Het is één van de populairste toeristische steden ter wereld.
Kenmerkend zijn de steile heuvels, de frisse zomers en de mist.
De bekendste symbolen zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

 

 

Wat mag je niet missen?

 1. Pier 39
 2. Golden Gate Bridge
 3. Alcatraz
 4. Lombard Street
 5. Fisherman’s Wharf
 6. China Town
 7. Alamo Square

 

Pier 39

Pier 39 is een winkelgebied en toeristische attractie, gebouwd op een pier.
Er zijn heel veel leuke restaurants en winkels.

Met een beetje geluk zie je er honderden zeeleeuwen.
In de zomer vertrekken ze voor het paarseizoen maar in de winter komen ze allemaal terug.
Zoek het maar eens op, het is best indrukwekkend om die honderden zeeleeuwen daar van zo dichtbij te zien liggen.pier-39

 

Golden Gate Bridge

De rode brug is het typische beeld dat je krijgt wanneer je denkt aan San Francisco.
Het is dan ook hun meest bekende symbool en je kan San Francisco zeker niet bezocht hebben zonder foto van deze wereldberoemde brug.

De afmetingen van de brug tartte vroeger alle verbeelding. In totaal is de brug liefst 2,7 km lang. De hoofd-overspanning tussen de twee enorme pijlers is 1400 meter lang, wat Golden Gate Bridge de brug met de langste overspanning ter wereld maakte, een record dat pas in 1964 werd verbroken met de bouw van de Verrazano-Narrows Bridge in New York. De twee prachtige Art Deco torens hebben een hoogte van bijna 250 meter, waarvan meer dan 20 meter onder water ligt. Het wegdek met zes baanvakken ligt 67 meter boven het water. Het wordt ondersteund door enorme kabels, die verankerd zijn aan honderden staven in betonnen blokken met een trekkracht van 25 miljoen kg. De twee kabels hebben een lengte van 2332 meter en een diameter van 90 cm. Ze zijn gevlochten uit 27.572 staaldraden met een totale lengte van drie keer de omtrek van de aarde.

De Golden Gate Bridge is een spectaculair zicht dat vanuit vele plekken in en rond San Francisco zichtbaar is. Hier zijn enkele plekken van waaruit je een prachtig zicht hebt op de brug:

 • South Vista Point: Dit is de meest populaire plek, gelegen aan de plaats waar de Brug in San Francisco uitkomt.
 • North Vista Point: gelegen aan de Marin County kant van de brug
 • Land’s End: een panoramisch zicht vanuit het meest noordelijke stuk van Lincoln Park
 • Conzelman Road: gelegen aan de kant van Marin County, biedt een prachtig zicht vanuit een inham vlakbij de brug
De Golden Gate Bridge is het meest feeëriek ‘s ochtends wanneer het vaak in de mist gehuld is. Maar ook ‘s avonds is de brug betoverend dankzij de belichting die doet uitschijnen alsof de brug in lucht opgaat.

 

golden-gate-bridge

 

Alcatraz

Tip: boek hiervoor je tickets op voorhand!

Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco.
Het eiland met bijhorende gebouwen werd van 1934 tot 1963 gebruikt als zwaar beveiligde gevangenis. In totaal zaten hier 1.576 gevangenen. De beroemdste gevangene was ‘Al Capone’.
Tegenwoordig is het eiland beschermd gebied en absoluut een bezoekje waard.

 

De beslissing om van Alcatraz een gevangenis te maken kwam vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai, die het zo goed als onmogelijk zouden maken om te ontsnappen.

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. In totaal waren er 36 gevangenen betrokken bij 14 ontsnappingspogingen. Daarvan werden er 23 weer gearresteerd, zes doodgeschoten en twee zijn vermoedelijk verdronken. De gewelddadigste uitbraakpoging vond plaats op 2 mei 1946 en leidde tot de Slag om Alcatraz.

Op 11 juni 1962 zou er echter toch een succesvolle ontsnapping plaats hebben gevonden. Frank Morris en de broers Anglin ontsnapten volgens de verhalen in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn teruggevonden op Angel Island, maar sommigen gaan ervan uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van de mannen heeft niemand meer iets vernomen. Men is ervan uitgegaan dat ze verdronken waren, maar dat is nooit bewezen. Van deze ontsnappingspoging is in 1979 een film gemaakt; ‘Escape from Alcatraz’ genaamd.

 

alcatraz_island

 

Lombard Street

De straat is bekend vanwege een klein stuk aan de top van Russian Hill, tussen Hyde en Leavenworth Streets. Hier is de heuvel zo steil (27°) dat het te gevaarlijk zou zijn voor de meeste auto’s om er recht op te rijden. Vandaar dat men tussen 1922 en 1923 dit stuk van Lombard Street omvormde tot een serie van acht haarspeldbochten. Auto’s kunnen enkel in oostelijke richting naar beneden rijden.

Het zicht van de auto’s die zich met moeite langs de kronkelende straat een weg naar beneden banen is een toeristische attractie geworden. Sommige toeristen rijden zelf langs de weg, daarbij soms druk bumperverkeer trotserend. Als dit je idee van avontuur is en je wil zelf eens meemaken hoe het voelt om langs de opeenvolging van haarspeldbochten te rijden dan moet je zien dat je naar Lombard Street rijdt via Hyde Street aangezien het een eenrichtingsstraat is.

Maar het is misschien een beter idee de auto niet te gebruiken en de Powell-Hyde kabeltram te nemen die op de top van de heuvel stopt. Van hieruit heb je niet enkel een zicht op Lombard Street, maar ook op Fisherman’s Wharf en Alcatraz.

Als je langs het steile stuk naar beneden wandelt tot aan Leavenworth Street heb je nog een beter zicht op Lombard Street en de naar beneden rijdende auto’s.

Ook al staat Lombard Street bekend als de ‘kromste straat ter wereld’ toch is het niet de meest ‘kromme’ of zelfs steilste straat in San Francisco. De steilste straat is Filbert Street met een helling van 31,5 graden en Vermont Avenue aan 20th Street zou nog scherpere bochten hebben. En Snake Alley in Burlington, Iowa heeft zelfs nog scherpere haarspeldbochten.

Maar al dat cijfermateriaal is irrelevant voor Lombard Street. Het is immers veruit de meest fotogenieke van al deze straten, vooral in de lente en zomer wanneer de vele chrysanten waarmee de straat versierd is in volle bloei staan.

 

lombard-street-san-francisco-california-1_main

 

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is een oude zeeliedenbuurt die verandert is in een bezienswaardigheid. Er zijn heel veel authentieke visrestaurants en hedendaagse trendy cafés. Vanuit Fisherman’s Wharf kijk je uit op Alcatraz.

 

hero_fishermans_wharf_hotels_home5

 

China Town

Vele bezoekers komen naar Chinatown om een bezoek te brengen aan de vele souvenirwinkeltjes en restaurants. Deze zijn vooral te vinden rond Grant Street, de hoofdas van het toeristische Chinatown. Hier zijn alle lantaarnpalen versierd met kleurrijke Chinese motieven en verdringen de toeristen zich langs de vele souvenirwinkels, restaurants en kruidenwinkels. De toegangspoort tot Chinatown, de zogenaamde Drakenpoort, staat ook aan Grant Street.

 

china-town

 

Alamo Square

Alamo Square is een park met een indrukwekkend uitzicht over San Francisco.

Aan de oostzijde van het park staan de zes beroemde Victoriaanse huizen aan de Steiner Street, bekend als de Painted Ladies.

 

alamo-square-painted-ladies

 

 

Wat nog?

Afhankelijk van hoeveel dagen je in San Francisco bent, kan je natuurlijk nog vele andere dingen bezoeken en doen. Ik vind dat bovenstaande 7 attracties echt dingen zijn die je MOET doen. Je kan San Francisco niet verlaten zonder op zijn minst deze te bezoeken.

Maar er zijn natuurlijk nog veel dingen die de moeite zijn om te zien / doen:

 • Golden Gate Park
 • Kabeltram en eventueel bijhorend museum
 • Coit Tower
 • Union Square
 • Haight Ashbury
 • Mission District

En los hiervan, er zijn zo ongelofelijk veel lekkere restaurants en leuke winkels in San Francisco. Je mag dus zeker ook niet vergeten genieten, shoppen en heerlijk eten.

 

 

Nog wat laatste tips

 

Op de website www.sftravel.com vind je eigenlijk alles terug wat je moet weten als toerist om San Francisco te bezoeken. Er staat ook op welke events en activiteiten er in specifieke periodes te doen zijn, dus neem er zeker een kijkje voor je vertrekt.

 

Nog een tip voor de koffieliefhebber.
De reisblog ‘Travelettes’ postte ook nog de 5 beste coffee shops in San Francisco.
Deze post kan je hier vinden.
Altijd leuk om op fijne plaatsen een koffie te drinken om uit te rusten van de vele bezoeken.

 

 

P.S. Ik ben al een tijdje op zoek naar manieren om mijn foto’s beter weer te geven. Ik denk dat ik het gevonden heb? Maar laat gerust weten mocht dit niet goed werken…
Tips zijn altijd welkom !

 

[foogallery id=”1179″]

 

Homepage

 

kelly

Mijn naam is Kelly De Pourcq. Ik ben reisverslaafd en hou van lekker, gezond eten via makkelijke recepten. Ik vind het leuk om jullie te laten meegenieten... en zou het super vinden, mochten jullie hier wat inspiratie halen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk ook
Close
Back to top button