Sushi

Dat ik grote Azië-fan ben, dat weten jullie al.
Een grote reden waarom ik zo verliefd ben op Azië is het lekkere eten.
Eén van mijn favoriete Aziatische gerechten is sushi.

Ik ga het heel dikwijls kopen in de winkel maar had het nog nooit zelf gemaakt.
Zonde eigenlijk… want ik kan je verzekeren dat zelfgemaakte sushi nog beter smaakt dan deze uit de winkel.
Vanaf nu zal ik ongetwijfeld zeer regelmatig zelf sushi maken.

 

Ingrediënten (voor 2 personen):

 

Bereiding:

Maak eerst de sushirijst:

Doe de rijst in een zeef. Spoel de rijst met steeds vers water tot het water helder blijft en laat uitlekken.
Doe de rijst in een grote pan met 375 ml water en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken tot zich putjes aan het oppervlak vormen.
Dek de pan af en laat de rijst nog 10 minuten garen naast het vuur tot al het water opgenomen is.
Doe rijstazijn, poedersuikeren zout in een andere pan en verwarm dit mengsel al roerend tot de suiker volledig is opgelost.
Schep de rijst nu op een schaal met een spatel.
Schenk het azijnmengsel erover.
Spatel het behoedzaam door de rijst met schuine halen om de korrels niet te kneuzen.
Dek de schaal met rijst af met een vochtige theedoek en laat de rijst volledig afkoelen.

Let wel, deze klaargemaakte sushirijst kan je maar 1 dag bewaren.

Leg nu een norivel op het sushimatje.
Bedek 2/3de van het vel met een dun laagje sushirijst.
Bij mij waren de sushirollen iets te dik, dus leg er gerust wat minder rijst op dan op mijn foto’s.
Leg in het midden van de rijst in de lengte een sliertje mayonaise.
Leg hierop wat je in je sushi wil steken.

Dit kan vanalles zijn.
In mijn voorbeelden gebruik ik enerzijds gebakken scampi (die ik kort aangebakken had met currykruiden) met komkommer en anderzijds rauwe zalmfilet met avocado.
Je kan ook bieslook, kwark, tonijn, … gebruiken.

En dan komt nu het moeilijkste, de sushi rollen !
Dit is niet zo makkelijk. Je moet dus je matje van je weg toerollen en telkens een stukje mat wegnemen om verder te kunnen rollen. Wat heel belangrijk is, is dat je genoeg aanduwt.
Nu snijd je de rol in twee en zo alle helften nog eens in twee.
De overschot aan ingrediënten kan je ook gewoon samen op een bord leggen en bij je sushi leggen om ook zo op te eten.

Sushi serveer je met een potje sojasaus en een beetje wasabi-pasta.
En je eet het uiteraard met stokjes !

 

 

Homepage

 

Mobiele versie afsluiten