Ceviche

Ik had er nog nooit van gehoord tot we op reis gingen naar Costa Rica.

Heerlijk vind ik het! Zalig fris en smaakt dus des te meer bij hoge temperaturen.

Niet iedereen is er weg van, het zijn heel specifieke en allesoverheersende smaken en kruiden.

Limoen, citroen, koriander, rauwe vis, … niet voor iedereen weggelegd maar een toppertje voor mij !

 

Ceviche is eigenlijk een zeer populair gerecht in Zuid-Amerika en Spanje.

Voor mij is het vooral een ideaal gerecht om eens als lunch mee te nemen naar het werk.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 

Bereiding :

Snijd de vis in blokjes.

Snij de uien in ringen.

Hak de koriander fijn.

Meng dit alles en kruid met zwarte peper, chilipeper en fleur de sel.

Giet flink wat olijfolie over dit alles.

Pers het sap van de citroen en limoen en giet het over het mengsel.

Schep alles voorzichtig om zodat alles goed kan mengen en alles onder het sap komt te staan.

Zet weg in de ijskast en laat zeker een halve dag intrekken (heel belangrijk !!).

 

 


 

En als surplus hierbij nog een ceviche-gerecht dat ik uitprobeerde.
Het is een gepimpte versie van de ceviche voor wanneer je echt eens fancy wil doen of uitpakken bij een etentje.
Kan makkelijk op voorhand klaargemaakt worden en in koelkast worden gezet, dus ideaal als je met eters zit.

Dit is een gerecht van Sofie Dumont.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

voor de marinade:

voor de rode biet:

voor de avocadoplakjes:

voor de garnituur:

voor de guacamole:

 

Bereiding:

  1. Voor de marinade: snij de koriander superfijn. Doe hetzelfde voor de gember en sjalot. Pel en pers de look fijn.
  2. Meng gember, look, sjalot en koriander onder elkaar. Masseer de limoen. Zo heb je meer sap. Voeg het sap van de limoen en de olijfolie toe aan de kruiden. Kruid met peper en zout. Proef en voeg eventueel een theelepel honing toe.
  3. Maak inkepingen in de vis. Snij niet door. Leg de filets op een bord. Overgiet met de marinade. Steek dadelijk terug in de koelkast.
  4. Voor de garnituur: schil de gember. Snij in balkjes of julienne. Leg op een schaal.
  5. Snij de radijsjes in schijfjes. Hou wat groen aan de radijsjes. Leg bij de gember.
  6. Rode biet. Maak je handen en de plank nat. Schil en snij de rode biet in plakjes, daarna in balkjes en vervolgens in fijne blokjes (brunoise).
  7. Meng de blokjes rode biet met olijfolie, fijngehakte dille (eventueel), peper, zout.
  8. Avocadoplakjes. Snij de avocado in twee. Verwijder de pit. Schil ze. Snij één helft in plakjes. Leg die op een bord. Brand ze lichtjes af met een bunsenbrander. Besprenkel met peper, zout en olijfolie.
  9. Doe de andere helft in een cutter met 1,5 avocado, 1 el mosterd, sap van een halve citroen, 4 el olijfolie, peper, grof zeezout. Mix fijn tot guacamole. Doe in een spuitzak.
  10. Afwerking: zorg voor koude borden. Verdeel elke filet in drie. Leg op het bord. Versier het bord met radijsjes, wakame, gebrande avocado, balkjes gember, brunoise van biet, veldsla, tuinkers, dotjes guacamole.

 

 

Homepage 

 

Mobiele versie afsluiten