5 lekkere receptjes met ei

Wij hebben thuis kipjes en daardoor ook veel eitjes, dus bij ons komt er wel wekelijks een recept op tafel met eieren. En niets lekkerder dan verse eitjes natuurlijk.

Wist je dat het gemiddelde aantal eieren per persoon op 180 ligt?
Eieren worden verwerkt in brood, koekjes, cake, spaghetti, mayonaise en nog veel meer etenswaren.

Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve Vitamine C.
Het grootste deel van de voedingsstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de dooier. Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit. In grotere hoeveelheden bevat het ei de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.
Eitjes zijn dus niet alleen goedkoop, maar ook bijzonder gezond, wanneer je ze met mate eet.

 

 

Wrap met ei en spinazie

 

Deze wrap met roerei is een ideale lunch en ook weer supersnel klaar.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

4 kleine tortilla wraps
4 eieren
50 ml melk
100 gr spinazie
50 gr geraspte kaas
1/2 tl komijn
verse peterselie

 

Bereiding:

Heel simpel!
Kluts de eieren met de melk, voeg de komijn toe en breng op smaak met wat peper en zout.
Verwarm wat olie in een pan en giet het ei-mengsel in de pan.
Schep het ei constant om zodat het langzaam stolt maar wel in brokjes blijft.
Meng er de geraspte kaas onder.
Als het ei nog wat vochtig is, schep je er de spinazie onder en bak je die nog ongeveer een minuut mee. De spinazie mag iets slinken maar niet te veel.
Schep dit roerei met spinazie in de wrap en bestrooi met wat versie peterselie.

 

 

 

Mini-quiches

 

Je kan deze quiches warm eten, maar ook koud de dag erna meedoen naar het werk als tussendoortje.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

1 blad bladerdeeg
2 champignons
2 lente-uitjes
2 eieren
125 ml light room
15 gram parmezaanse kaas

 

Bereiding:

Snijd rondjes uit je bladerdeeg zodat deze in je vormpjes passen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de lente-ui en champignons fijn.
Verwarm wat olijfolie in een pan. Bak hierin de champignons en lente-ui ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met wat peper en laat afkoelen.
Breek de eieren in een kom en klop deze met een mixer zo’n 2 minuten. Voeg de room toe en klop dit met een mixer door elkaar gedurende 1 minuut. Roer het groentenmengsel met het eiermengsel en voeg de parmezaanse kaas toe, meng dit mengsel.
Vet het muffinblik in met olie of boter. Bedek de vormen met bladerdeeg. Schep het mengsel tot net onder de rand in vormen.
Zet de cupcakevorm voor 25 minuten in een voorverwarmde oven.
Laat de quiches even afkoelen.
Je kan dit met een slaatje serveren.

 

 

 

Verloren brood met beleg

 

Nostalgie en zoooo lekker, maar om één of andere reden vergeet ik telkens dat dit bestaat.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eieren
scheutje melk
4 sneden brood
1 rode ui
10 olijven
10 kerstomaatjes

 

Bereiding:

Doe in een kommetje de losgeklopte eieren met een beetje melk.
Week het brood gedurende een minuut in dit mengsel en leg in de pan en bak bruin aan beide kanten.
Eet het brood met een beleg naar keuze.
Ik heb hier nu wat restjes uit mijn koelkast samengegooid, wat olijven, wat ui, wat kerstomaatjes, wat kruiden.

 

 

 

Eieren met bonen in een pannetje

 

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eieren
blik van 200 gr tomateblokjes
1 ui
1/4 rode peper
1/2 rode paprika
50 gr witte bonen
50 gr kidneybonen
1 tl komijn
1 tl oregano
handje peterselie

 

Bereiding:

Snijd de ui en de rode peper fijn. Stoof dit in een grote pan met wat olijfolie.
Was de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd deze in blokjes en bak de paprika kort mee.
Voeg de tomatenblokjes toe.
Was de bonen (uit blik) en voeg deze bij de tomaten.
Breng de tomatensaus op smaak met de komijn, oregano en wat zeezout.
Maak 2 holtes in de saus en breek in elk gat een ei.
Laat de eieren in ongeveer 10 minuten zachtjes garen.
Hak de peterselie fijn en verdeel over de eieren.

 

 

 

Ei met ricotta in de oven

 

Mijn absolute favoriet van deze ei-gerechten, maar ik ben dan ook een echte kaasliefhebber.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eieren
200 gram ricotta
7 kleine trostomaten
gedroogde tijm
basilicum, bieslook, bladpeterselie
parmezaanse kaas

 

Bereiding:

Snijd de tomaten in stukjes. Zet de tomaten in een ovenschaal en kruid met gedroogde tijm, zwarte peper en een beetje zeezout. Zet 20 minuten in de oven op 180°C.
Meng de eieren met de ricotta en scheutje olijfolie.
Hak de kruiden fijn en voeg deze toe.
Kruid met zwarte peper en zeezout.
Lepel het mengsel met de tomaten, strooi er wat parmezaanse kaas over en zet nog een 15-tal minuten in de oven tot de eieren gaar zijn. Je kan dit serveren met een slaatje.

 

 

 

Ik haal mijn inspiratie voor deze recepten uit puursuzanne.nl, mindyourfeed.nl, Sandra Bekari en de voedselzandloper.

 

Homepage

 

Mobiele versie afsluiten