Wat mag niet in de frigo ?

Een koelkast is niet meer weg te denken uit onze keuken. Waar zou je anders je melk en yoghurt moeten bewaren zonder dat het de volgende dag niet meer te drinken is? Helaas blijft niet alles even vers in de koelkast…

Hieronder enkele voedingsmiddelen die je eigenlijk niet in de koelkast mag bewaren.
Ik ben er zeker van dat jij het ook niet van allemaal wist !

 

 1. Tomaten worden vaak gewoon in de koelkast gelegd, maar dat is niet zo verstandig. Dat geldt voor elke tomaatsoort, dus ook voor trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, … Door de koude lucht in de koelkast zal je tomaat niet verder rijpen waardoor hij zijn textuur en zijn zoete smaak verliest.
 2. Basilicium kan niet goed tegen de koude en zal snel verwelken als je het in de koelkast legt, hoewel er in de supermarkt wel verse basilicumblaadjes in de koeling liggen…
 3. Aardappelen worden in de koelkast erg zoet en zandachtig, ook de huid wordt sneller slecht.
 4. Olijfolie is ook absoluut niet geschikt om in de koelkast te bewaren. Het beste bewaar je dit op een droge, donkere plaats, zoals een voorraadkast.
  Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloemolie en andere oliën.
 5. Uien zijn onmisbaar in de keuken maar moeten ook uit je koelkast blijven.
  Hetzelfde geldt voor knoflook, ook dit bewaar je beter op een droge, donkere plaats.
 6. Brood in de frigo zal veel sneller uitdrogen.
  Als het brood te groot is om in één keer op te eten, haal je er wat sneetjes uit en de rest stop je in de diepvries. Je kan dan laten ontdooien wanneer je wil en zo blijft het lekker zacht.
 7. Avocado’s kan je het hele jaar kopen. Deze vruchten, die worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Afrika en Israël, zijn een uitstekende bron van goede vetten en iedereen die met zijn of haar gezondheid bezig is zou met regelmaat avocado moeten eten.
 8. Ik kan me niet voorstellen dat er nog steeds mensen zijn die koffie in de koelkast bewaren, maar oké. Mocht je een keer geen plek hebben in je kast, bewaar koffie dan vooral niet in de koelkast. Wat veel wordt gezegd is dat koffie in de koelkast moet worden bewaard, omdat het dan langer goed zou blijven. Dit is één grote fabel.
 9. Veel mensen bewaren hun mayonaise, chili- en sojasaus nog steeds in de koelkast. Dit is echter helemaal niet nodig. De meeste sauzen bevatten natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Daarom zie je op flesjes ketjap en vissaus vaak ‘koel en droog bewaren’ staan. Dit betekent dat ze op hun best blijven in het keukenkastje. Zelfs mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Pas wel op met zelfgemaakte sauzen; deze gaan minder lang mee en blijven het best als ze wel gekoeld staan.
 10. Honing is niet alleen lekker, maar ook gezond. Honing is een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging. Het is echter niet verstandig om honing in de koelkast te bewaren. In de koelkast wordt de honing te dik en is moeilijk smeerbaar. Als je het een tijdje in de kou laat staan, zal het kristalliseren, waardoor deze zoete lekkernij vrijwel onbruik wordt. Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte, bij voorkeur in een afgesloten pot. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer 2 jaar achteruit.
 11. Mensen leggen eieren vaak in de koelkast, maar de koude lucht kan de eitjes op den duur uitdrogen. Eieren kunnen ook geuren overnemen van andere producten uit de koelkast. Leg ze liever op een koele, droge plek.
 12. Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18°C.
 13. Een ananas in de koelkast plaatsen zal het rijpingsproces vertragen en zal het fruit zijn smaak doen verliezen. Wanneer ananas wordt blootgesteld aan koude temperaturen worden de enzymen die het fruit doen rijpen vernietigd en krijgt het niet zijn typische zoete smaak.

 

Homepage 

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*