Vegetable of the month – KOOLRABI

Kennen jullie eigenlijk alle fruit en alle groenten die in de supermarkt liggen?

Tuurlijk niet!
Het wordt hoog tijd dat we ze leren kennen.

Elke maand zet ik een minder bekende of compleet ongekende groente of fruit in de kijker, bekijken we even wat het precies is en geef ik je wat tips wat je ermee kan klaarmaken. Vanaf nu dus elke maand een ‘fruit or vegetable of the month’.

Laat maar weten als je één of ander eens wat beter wil leren kennen.

 

Vandaag is koolrabi aan de beurt.

 

Wat is koolrabi? 

Koolrabi is een kruising tussen witte kool en witte raap, familie van de brocolli ook.
De groente heeft een frisse en zoete smaak.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. ‘Het kooltje dat op de aarde rust’, zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variëteit is de knol lichtgroen of violet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur.

Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van de bladeren kan je soep maken.

De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.

Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes, zo kan je koolrabi bereiden. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het ‘afval’ kunt u bouillon trekken.
De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter.
Koolrabi is lekker rauw in een salade en bij het aperitief met een dipsaus. Maar ook heerlijk gestoofd met wat boter. Of voeg deze groente aan het einde van de kooktijd toe aan je stoofpotjes, om er een krokante toets aan te geven.

 

Hoe eten?

Er zijn enorm veel mogelijkheden en recepten.

Morgen deel ik één van mijn favorieten, dus stay tuned!

 

 

Homepage

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*