Trouwen in het buitenland

Wij hadden zelf grootse plannen om te trouwen in het buitenland, met een kleine entourage beste vrienden en familie, maar toeval wil dat net op dat moment ons bod op ons huidig huis werd aanvaard.  De plannen om in het buitenland te trouwen hebben we dus in de kast gestoken. Wie weet vieren we in het buitenland wel onze 10-jarige huwelijksverjaardag…
Ooit komt het er ook bij ons nog van !
Trouwen in het buitenland (of een weddingmoon) wordt steeds populairder. Het geeft altijd dat tikje meer uitstraling en romantiek aan je dag.  En een bijkomend voordeel is dat je onmiddellijk je huwelijksreis eraan kan koppelen !

 

Wanneer de euforische roes van de verloving voorbij is, begint bij velen de stress om het huwelijk te plannen. Een huwelijk is voor elk koppel een bijzonder en historisch moment. Je wil die dag dan uiteraard zo uniek, persoonlijk en romantisch mogelijk maken.
Hier kan je de keuze maken om zelf de touwtjes in handen te nemen of om die taak uit te besteden aan een weddingplanner. Keuze in overvloed van weddingplanners.
Let wel, beter een weddingplanner nemen waarvan je weet dat hij goed werk levert dan zomaar het internet af te schuimen want er zijn jammer genoeg héél veel cowboys op die markt.

 

Waarom?  

 • Heerlijk weer
  Goed voor de foto’s en het humeur !
 • Prima sfeer
  ‘Even helemaal weg’, lukt in België nooit…
 • Honeymoon
  Makkelijk om er direct huwelijksreis aan te plakken
 • Gastenlijst beperken
  Nu kan het en heb je een perfecte reden om niet alle tantes en nonkels, niet alle buren, niet alle collega’s uit te nodigen.
 • Iedereen is met vakantie
  Niemand moet vroeg thuis zijn voor babysits, niemand heeft plannen de dag erna waardoor ze niet lang kunnen blijven, …
  Je krijgt als huwelijkspaar de onverdeelde aandacht van iedereen.

 

 

Wat zijn de topbestemmingen?  

 

De lijst van bestemmingen is eindeloos.
Dit zijn enkele categorieën waarin je de bestemming kan opdelen:

 

 • Exotisch: hoge reiskosten maar het hele jaar mooi weer
 • Glitter & glamour : hoge reiskosten maar vaak onpersoonlijk
 • Bergen : lage reiskosten maar niet zon-zeker
 • Europese landen : lage reiskosten en redelijk zon-zeker in de zomer in het zuiden
 • Steden : cultuur en sfeer

 

Bij de keuze van bestemming speelt ook het aantal genodigden een rol en de wettelijke bepalingen die op die bestemming gelden.

 

Dit zijn de meest populaire bestemmingen:

 1. Malediven
 2. Bali
 3. Nederlandse Antillen
  De eilanden Aruba, Curacao, Sint Maarten en Bonaire .
 4. Mauritius
 5. Zuid-Afrika
 6. Seychellen
 7. Maleisië
 8. Hawaï
 9. Italië
 10. Las Vegas

 

Wat met de gasten?

 

De grootste zorg zijn de gasten die je wil meenemen.

De etiquette van een weddingmoon schrijft voor dat gasten zelf hun verplaatsing regelen.

Je doet er uiteraard mee wat je zelf wil, is zeer afhankelijk van het budget dat je voor ogen hebt.
Zorg gewoon dat je duidelijk communiceert hoe het zit zodat er achteraf zeker geen misverstanden zijn.

 

 

Wat zijn de wettelijke voorwaarden ?

 

België erkent niet alle huwelijken uit alle landen. Het kan dus zijn dat je enkel gehuwd bent in dat land en dat men het huwelijk niet officieel kan maken in België.
De wettelijke voorwaarden zijn anders voor elk land.
Eens je de bestemming hebt gekozen, is er dus wel nog wat papierwerk.

 

Een buitenlandse huwelijksakte moet aan enkele voorwaarden voldoen om in België erkend te worden:

 • de buitenlandse akte van de burgerlijke stand moet opgesteld zijn door de buitenlandse bevoegde autoriteit. Ze moet ook de vorm hebben die in dat land gebruikelijk is
 • buitenlandse akten moeten gelegaliseerd zijn
 • akten die in een vreemde taal opgesteld zijn, moeten door een beëdigde vertaler vertaald worden in Nederlands, Frans of Duits. U moet de taal kiezen van de Belgische gemeente waar de akte wordt overgeschreven.
 • u moet de handtekening van de buitenlandse beëdigde vertaler ook laten legaliseren.

In België kan je de lijst van de beëdigde vertalers verkrijgen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de site van de FOD Buitenlandse Zaken.

 

 

Wat zijn problemen/valkuilen die kunnen ontstaan?

 

Het klinkt allemaal idyllisch. Elkaar het jawoord geven terwijl je met je blote voeten in het zand staat. Hoe romantisch ! En dat enkel met een zeer select gezelschap van allerbeste vrienden die het er voor over hebben dat hen dit wat meer kost. De werkelijkheid kan soms wat anders uitdraaien.
Hierbij dus toch enkele nadelen om op voorhand over na te denken.

 

 • Je ouders zijn er niet gelukkig mee
  Herinner je ouders op een heel vriendelijke manier aan dat het JULLIE dag is en niet die van hen. Laat hen eventueel wat meehelpen bij het organiseren zodat ze zich wat meer betrokken voelen.

 

 • Regen op je trouwdag
  Zorg dat je ook in het buitenland een plan B hebt.
  Wanneer je trouwt op een prachtige locatie ga je er niet van uit dat het geen mooi weer zou zijn, maar het kan toch! Hou hier rekening mee.
  Voorzie bijvoorbeeld een overkapping bij slecht weer. Dit is meestal voldoende omdat de temperaturen hoog genoeg blijven.

 

 • Je jurk is in kreukels
  Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend (in de luchtvaart) om je bagage ‘mooi’ achter te laten. Steeds meer maatschappijen nemen de regels van lowbudget-aanbieders over. In een gekreukelde jurk maak je natuurlijk geen entree.
  Het is dus slim om je jurk, verpakt in een speciale doos, minimaal één week op voorhand te versturen met een internationale koerierdienst. Misschien kan de receptie van het hotel er ook voor zorgen dat je jurk nog even naar de stomerij gaat.
  Informeer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij of je de jurk mag hangen in de ruimte gereserveerd voor businessclass reizigers. Zeg hen dat je desnoods een bijdrage wil betalen. Als dat niet lukt, leg je jurk dan in een aparte koffer. Er zullen wel plooien inkomen, maar een bezoekje aan de stomerij zal zeker goedkoper zijn dan de koerier.

 

 • Werken met lokale leveranciers
  Niet altijd evident. Je hebt die persoon nog nooit ontmoet, nog nooit gesproken en je moet nu plots in een andere taal alles uitleggen. Als dat maar goed afloopt.
  Om dit soort problemen te vermijden kan je beter met een goede weddingplanner werken, maar vraag altijd naar referenties !!
  Sommige hotels hebben ook eigen weddingplanners.
  Vraag ook altijd goed na dat jullie huwelijk niet samenvalt met een andere conferentie, een festival of een andere bruiloft. In grote hotels kan dit ook al eens voorvallen.

 

 • Je beste vriend(in) kan niet mee
  Wanneer je in het buitenland trouwt, moet je er rekening mee houden dat een aantal mensen zal afhaken, meestal om budgettaire redenen of omdat ze in die periode geen verlof kunnen nemen op het werk.

 

 

Wat kost het?

 

De kosten zijn afhankelijk van de gekozen bestemming, het aantal genodigden en je persoonlijke wensen.

 

Als je kiest voor een ‘voordelige’ bestemming zoals bijvoorbeeld Spanje, dan zullen de totale kosten over het algemeen lager zijn dan bij een huwelijk in België, zeker omdat je de genodigden beperkt

 

Met een goede voorbereiding vooraf en voldoende tijd om alles te plannen komt het zonder twijfel goed en kan je genieten van een onvergetelijke weddingmoon.

 

Homepage 

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*