De foodtruck-‘hype’

Een nieuwe hype sinds enkele jaren in binnen- en buitenland: het foodtruckfestival met bijhorende foodtrucks.

Een festival dat volledig rond eten draait. De bezoeker kiest zelf wat hij/zij lekker vindt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin ook dacht dat het een hype was maar dat is het volgens mij al lang niet meer.
Het is deel van onze dagelijkse cultuur geworden.

 

Foodtrucks komen, zoals wel meer trends, overgewaaid uit de Verenigde Staten.

In de jaren 1800 was het een oplossing voor rondtrekkende veedrijvers om toch aan eten te komen. Later verhuisde die ‘Kitchen on wheels’ naar de stad waar ze hun plaats vonden in straten met veel bedrijven of grote bouwwerken.

Vandaag zijn die ordinaire foodtrucks geëvolueerd naar echte culinaire hoogstandjes. Wie wat lekkers wil, moet soms een lange wachtrij trotseren.

 

Waarom foodtrucks zo populair zijn?

 

Voor de consument is het dé manier om zijn culinaire horizon te verbreden. Niemand gaat naar een foodtruckfestival om er slechts bij één truck te eten. Je proeft van de verschillende specialiteiten die de foodtrucks te bieden hebben. Eigenlijk zou je eten bij foodtrucks kunnen zien als het nieuwe picknicken.

Het kan ook een proef zijn voor een eigen restaurant. Het is de ideale manier om eens te proeven van het echte restaurantleven. De investering is ook minder dan bij een echt restaurant en ook de loonkosten blijven laag.

Er is ook een culinaire reden, een rondrijdende foodtruck heeft ook zijn beperkingen waardoor de chef met extra uitdagingen te maken krijgt. De samenstelling van je gerechten is belangrijk. Je hebt een beperkte koelruimte. Ook de snelheid waarmee je ze kan klaarmaken is heel belangrijk. Wachtende klanten aan een foodtruck brengen niet op… Kies dus één gerecht en geen al te uitgebreid gamma.

 

Ook bestaande zaken hebben baat bij een foodtruck. Het is een rondrijdend visitekaartje, zorgt voor gratis naambekendheid.

 

En ja… daar zijn ook de A-merken

 

De grote jongens komen er ook aan.

De foodtrucks zoals wij ze kennen, worden vooral gerund door gepassioneerde jonge mensen. Maar nu niemand meer kan ontkennen dat het toch meer is dan een tijdelijke hype, zijn ook de grote merken daar die hun graantje willen meepikken.

Een pure marketingzet dus…

 

 

De foodtruckliefhebber zit hier natuurlijk niet op te wachten.

Foodtrucks hebben het al moeilijk genoeg om rendabel te zijn en tegen de grote jongens valt moeilijk te concurreren.

Ook de organisatoren ruiken geld en vragen standgeld, soms schandalig veel.

 

Boeken over foodtrucks

 

Er zijn al enorm veel boeken over deze hype verschenen.

Misschien een leuke cadeautip voor vrienden van je die helemaal weg zijn van deze hype… en je kan er zelf leuke ideeën op doen of leren hoe je van start gaat met je foodtruck-business.

 

Dit zijn slechts enkele :

 • Running a food truck for dummies
 • The Food Truck Handbook – David Weber
 • Reizende sterren
 • Food Trucks – Heather Shouse
 • Food Truck Kookboek
 • Over Food Trucks & Streed Food – Barrio Cantina
 • Start your own foodtruck business
 • How to build your own foodtruck
 • Food Truck Business
 • Nashville Food Trucks
 • Food Truck Feasts

 

 

Niet te missen foodtruckfestivals in België :

 

In elke uithoek van België worden foodtruckfestivals georganiseerd, te veel om hier allemaal op te sommen. Dit zijn er toch enkele die je zeker eens moet proberen:

 

Antwerpen Proeft

Dit foodfestival vindt plaats in het weekend van Hemelvaart, aan de Waagnatie in Antwerpen. Langs het water geniet je hier van culinaire hoogtepunten van bekende koks als Jeroen Meus, Sergio Herman, Piet Huysentruyt of Wout Bru. Je hoort het: Antwerpen Proeft trekt de kaart van de sterrenchefs en de gastronomie. Verder staan er ook verschillende foodtrucks opgesteld, en is er een strandje waar je lekker tot rust kan komen. De editie van 2016 is net voorbij, maar ook in 2017 zullen aan de Waagnatie weer alle ingrediënten letterlijk en figuurlijk aanwezig zijn voor een heerlijk weekend vol eten.

www.antwerpenproeft.be

 

HAP foodfestivals

HAP is een rondreizend concept, dat elke maand in andere dorpen en steden in Vlaanderen neerstrijkt. Zo stond HAP eerder al in bijvoorbeeld Kortrijk en Antwerpen, en zijn ze het komende weekend in Genk te vinden. Het festival duurt een heel weekend en belooft een combinatie van meer dan 30 foodtrucks, gecombineerd met straattheater en muziek. Het resultaat is een soort gezellig circus maar dan met eten, drinken en muziek in plaats van wilde beesten en clowns!

www.hapfestival.be

 

Barrio Cantina

De Spaanse naam van dit foodtruckfestival zet je bijna op het verkeerde been, het gaat hier wel degelijk om een op en top Vlaams festival! Barrio Cantina combineert uiteenlopende foodtrucks met een programma dat voor ieder wat wils biedt. Op het menu staat van alles wat, zowel Mexicaanse burrito’s als Amerikaanse hamburgers en Thaise dumplings passeren de revue. Barrio Cantina vind je bijna elke week ergens anders, de organisatie wisselt af tussen Antwerpen, Gent, Oostende, Brugge en Kortrijk.

www.barriocantina.be

 

SMA(A)K

Ook Limburg doet mee met de hype rond street food, en wel metSMA(A)K! Dit festival brengt de foodtrucks naar verschillende Limburgse steden, met een grote variatie in aanbod en opbouw. In mei en juni worden Hasselt, Bilzen en Beringen bezocht, en voor de zomer staan nog verschillende andere steden op het programma. Je kan er vanalles proeven, van handgesneden Vlaamse frieten tot hummus die recht uit Tel Aviv lijkt te komen.

https://www.facebook.com/Foodtruckfestival-SMAAK-1595350074086848/

 

Homepage

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*