Citroen-merengue-taart

 

Vandaag leer ik jullie hoe je heerlijke citroen-merengue-taart maakt.
Deze taart vergt wel wat werk maar is echt overheerlijk !

Schrik niet, deze taart heeft wel wat suiker, eieren en boter nodig maar het is dan ook echt een toptaart, één waar je zeker en vast punten mee scoort op eender welk feestje.

Taarten maken is één van mijn hobby’s en dit is echt één van de toppertjes van de afgelopen jaren.
De mama van één van mijn vrienden noemde het de beste taart die ze ooit had gegeten, wat een compliment!

Ik bak heel graag maar vind het wel een typisch winterse bezigheid.
Enige probleem dat ik heb, is dat ik niet genoeg mensen heb om voor te bakken. Mijn collega’s mogen op maandag dus nogal dikwijls mijn baksels van het weekend opeten.

 

Ingrediënten voor 1 taart:
Belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn dus best al tijdje uithalen uit je koelkast voor je eraan begint.

  • Materialen
    • Cakevorm van 20 cm
    • Invet-spray
    • Taartsnijder
    • Keukenbrandertje
    • Taartkarton
  • Voor de citroencake (een vorm van 20 cm diameter – 2 stuks)
    • 400 gram superfijne kristalsuiker
    • 400 gram ongezouten boter
    • 8 eieren
    • 400 gram zelfrijzende bloem
    • Sap en geraspte schil van 2 citroenen
  • Voor de citroensiroop
    • 100 ml water
    • 100 gr superfijne kristalsuiker
    • Sap en geraspte schil van 2 citroenen
  • Voor de citroengelei
    • 4 eieren
    • Sap en geraspte schil van 4 citroenen
    • 350 gram superfijne kristalsuiker
    • 230 gram ongezouten boter
  • Voor de merengue
    • 2 eiwitten
    • 225 gram superfijne kristalsuiker
    • 5 eetlepels water

 

Hoe ga je te werk:

Je maakt best op voorhand de citroengelei.

Klop de eieren los in een pan en voeg de overige ingrediënten voor de gelei toe.
Zet de pan op een matig vuurtje en blijf roeren gedurende een 8-tal minuten, tot het mengsel dikt.

Zet de pan nu op een laag vuur en laat nog even warmen terwijl je blijft roeren.
Laat het op kamertemperatuur komen en zet het dan in de koelkast tot het een uitsmeerbare gelei is.

 

Voor de cake zelf: verwarm de oven voor op 180°C.

! Je maakt 2 zo’n cakes zoals hieronder beschreven !
Vet een ronde cake-vorm in (of leg er bakpapier in). Ikzelf spray mijn bakvorm altijd in met vet waardoor je geen bakpapier meer nodig hebt en het er zo ook af komt.

Klop de suiker en boter samen tot ze zeer ‘fluffy’ zijn.

Klop de eieren zeer lichtjes in een aparte kom en meng ze heel voorzichtig onder het suiker/boter-mengsel met de stand van je keukenmachine op medium snelheid.
Eens alles onder elkaar zit, voeg dan ook de bloem toe en mix dit op lage snelheid tot alles goed gemixt is. Voeg nu ook het citroensap en geraspte schil toe.

Giet het mengsel in de vorm en bak 40-45 minuten.
Laat de cake nog 20 minuutjes afkoelen in de vorm vooraleer je hem eruit haalt en op een taarthouder plaatst om af te koelen.

 

Tip: je weet zeker wanneer je cake klaar is wanneer de randjes een beetje van de vorm loskomen of wanneer je met een tandenstoker in het midden van je cake prikt en er niets meer aan je tandenstoker hangt wanneer je die uithaalt.

 

Je hebt nu 2 ronde cakes gebakken.

Makkelijkste is dat je een taartensnijder hebt (zie foto) maar het kan ook met een mes.

Je zorgt dat de bovenkant van de cakes mooi afgevlakt is.

Je snijdt elke cake exact in 2 met een taartsnijder.

Nu heb je 4 ronde schijven cake.

 

Je strijkt de schijven in met citroensiroop.
Dit maak je door de ingrediënten hiervoor in een sauspannetje aan de kook te brengen (tot alle suiker opgelost is) en terug te laten afkoelen.
Ideaal is dat deze citroensiroop ook een nachtje in koelkast heeft afgekoeld vooraleer je hem gebruikt maar is geen must.

 

Je legt de eerste schijf op een taartkarton.

Je brengt hierop een dikke laag citroengelei aan.

Je legt de tweede schijf cake hierop.

Enzoverder… tot de schijven volledig gestapeld zijn.

Laatste laag is de cake, hier hoef je geen citroengelei meer aan te brengen.

 

Nu maken we de merengue.

Je mixt het eiwit, het water, en je voegt beetje bij beetje wat suiker toe tot je alle suiker hebt opgebruikt. Van zodra je de pot kan omdraaien zonder dat het valt, is het goed.

Gebruik de merengue nu onmiddellijk.

Smeer nu de hele taart, zijkant en bovenkant, in met dit merengue-mengsel.
Nu kan je het merengue-mengsel met een spatel een beetje in vormen brengen zoals je ze zelf graag ziet.

 

En dan de finishing touch…

Gebruik een keukenbrandertje en brandt de merengue zoals je die zelf graag hebt.

 

Smakelijk !

 

Homepage

 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*