Ben jij ook bijgelovig op deze vrijdag de 13de?

Vrijdag de dertiende wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd door de combinatie van enerzijds vrijdag en anderzijds dertien.

Dit is niet in alle landen zo.
In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als een ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende een ongeluksdag.

Dit bijgeloof heeft ook gevolgen voor onze economie.
In de Verenigde Staten bijvoorbeeld komen heel wat medewerkers niet opdagen op hun werk en worden zakelijke transacties een dag uitgesteld.

Onder de vele verhalen over dit bijgeloof wordt ook gezegd dat de meeste vliegtuigen geen 13de rij hebben, dat gebouwen geen 13de verdieping hebben en dat er in ziekenhuizen geen operatiekamers met nummer 13 te vinden zijn.

Maar is het nu echt bijgeloof of brengt vrijdag de dertiende toch ongeluk?

Zie hieronder, enkele voorbeelden van keren dat vrijdag de 13de toch echt ongeluk bracht:

  • Op vrijdag 13 oktober 1989 crashte de Amerikaanse aandelenmarkt. De dag ging de geschiedenis in als ‘black friday’.
  • Volgens een studie, gepubliceerd in 1993 in het vakblad British Medical Journal, is er een ‘aanzienlijke’ stijging van het aantal verkeersongevallen in Groot-Brittanië op een vrijdag de 13de in vergelijking met andere dagen.
  • Op 13 oktober 1972 crashte een toestel van de Uruguayaanse luchtmacht in de Andes. Overlevenden moesten de lichamen van de 29 dodelijke slachtoffers eten om in leven te blijven.
  • Op vrijdag 13 september 1996 overleed Tupac Shakur, zes dagen nadat hij was beschoten in Las Vegas.
  • Op vrijdag 13 augustus 1976 kwam de New Yorker Daz Baxter om het leven toen het appartementsgebouw waarin hij woonde instortte. Hij was bijgelovig en had besloten zijn woning niet te verlaten omdat het vrijdag de 13de was…
  • Op vrijdag 13 september 1940 werd Buckingham Palace in Londen gebombardeerd tijdens de zogenaamde Blitz. Vijf bommen sloegen in op het koninklijk paleis.
  • Vrijdag 13 januari 1989 sloeg een computervirus toe in Groot-Brittannië. Het virs legde heel wat bedrijven lam.
  • Op vrijdag 13 januari 2012 vond de ramp met de Costa Concordia plaats voor de Italiaanse kust. 32 mensen kwamen hierbij om.
  • Op vrijdag 13 augustus 2010 werd een jongen van 13 neergebliksemd tijdens een vliegshow in het Britse Lowestoft. De ambulanciers noteerden het tijdstip waarop ze de jongen verzorgden: 13u13. De jongen liep geen blijvend letsel op.
  • Op vrijdag 13 januari 1939 vernielden bosbranden in Australië 20.000 vierkante kilometer bos. Er vielen 71 doden.

 

Nog altijd zeker dat vrijdag de 13de geen ongeluk brengt?
Mocht ik van jullie zijn en vandaag een zwarte kat tegenkomen, zou ik toch extra opletten 🙂 !

 

 

Homepage 

Volg en like kellylicious
Facebook
Facebook
Follow by Email
RSS
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*